Nationale monumentendag / 11 september

Buiten de stad werd tussen 1931-1933 het complex Onze Lieve Vrouwe ter Eem gebouwd, een van de grootste kloostercomplexen van Nederland. Dit zeldzame voorbeeld van Delftse School-architectuur in Amersfoort werd ontworpen door architect B.J. Kolderwey (1895-1958) voor de zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Het kloostercomplex bestond uit een driedeling: een meisjesinternaat, het Lyceum “Onze Lieve Vrouw ter Eem” en de kweekschool “Sint-Agnes”. In totaal bood het Eemklooster een verblijfplaats voor ongeveer 500 zusters en meisjes. Het klooster O.L. Vrouwe ter Eem behoorde tot de congregatie van de Zusters van Onze Lieve Vrouwe van Amersfoort, welke in 1822 is opgericht. In 1981 werd het internaat gesloten en werden delen van het klooster verhuurd. In 2008 vertrokken de laatste zusters en het Eemklooster huisvest nu vele kleine bedrijven.

Op zaterdag is het klooster open voor zelfstandig bezoek, worden er rondleidingen verzorgd en is de documentaire te zien in de kapel “De laatste zusters O.L.V. ter Eem” (Rob Smulders – 2009). Bron : openmonumentendag.nl

Expositie / 11 september

De leden van het collectief (gevestigd in het Onze Lieve Vrouw Ter Eem) gaan op de open dag exposeren in delen van het klooster. Het thema is in de breedste zin van het woord, ‘vrij werk’. Eenieder laat een eigen specialiteit zien, er kan letterlijk om elke hoek een verrassing bekeken worden. Mooie bijkomstigheid is dat een groot gedeelte van het klooster bekeken kan worden. Leden van het collectief zullen ook aanwezig zijn om toelichting te geven en uiteraard is de werkplek van het collectief geopend.

Graag tot ziens op de open dag!

Facebook Comments